Tillandsias: de Must-Have voor een Botanisch Interieur

De Tillandsia is het luchtplantje dat je het meeste terugziet in de decoratieve en transparante bolletjes. Inmiddels weten we van deze plant dat deze een leuke en trendy aanvulling is op een botanisch interieur. Wat heel veel mensen niet weten is hoe de Tillandsia aan haar naam komt. Verder is het niet bekend dat er meerdere soorten luchtplantjes zijn. Kapok vertelt jou hier er meer over.

Tillandsia capitata

Herkomst van de Tillandsia

De Tillandsia is een plant uit het Bromelia-geslacht. Van deze plant zijn er wel meer dan 300 soorten en ze groeien voornamelijk in Zuid-Amerika op bomen en rotsen. Dit kleine maar sterke plantje is ontdekt door de bekende wetenschapper Linnaeus. Die besloot zijn vondst te noemen naar zijn collega. De botanicus Elias Tillands had namelijk een hekel aan water. Door het grapje van Linnaeus kennen wij nog steeds de Tillandsia zoals we die nu kennen. 

Tillandsia

Tillandsia Xerographica

De Xerographica wordt ook wel de koningin van alle luchtplantjes genoemd. Ze onderscheidt zich tussen alle andere soorten door haar gekrulde bladeren en haar zilvergrijze gloed. Ze is gek op warmte en licht. Dit neemt ze op via haar bladschubben. Zet de Xerographica niet in de volle zon. Dan zal ze verbranden. 

Dutch Design

Hoewel de Tillandsia is vernoemd naar een Zweedse botanicus en een Zuid-Amerikaanse herkomst kent, is deze nu toch helemaal verweven met het Nederlandse interieur. Het typische Dutch Design van de Tillandsia is te herkennen aan de transparante bolletjes. De Tillandsia heeft een beetje mos of grind als ondergrond. Meer heeft deze plant namelijk niet nodig. Een rijtje met bolletjes voor een raam of een kale muur is een decoratie die je nu veel terugziet in Nederlandse huishoudens. 

Andere soorten luchtplantjes

De Tillandsia is kent wel meer dan 300 soorten. Als je eenmaal fan bent van dit type plant zul je ook meerdere soorten snel herkennen. 

Scaposa

De Scaposa kun je een beetje zien als de baby van de Tillandsia familie. Het is waarschijnlijk om die reden dat dit plantje in een geboortegeschenk wordt gedaan ter vervanging van doopsuiker. Dit type kent een kleine kern en rechtopstaande bladeren met een kleine krul in de top. Toch kan de plant flink groeien tot een maximum van 10 centimeter lang. 

Brachycaulos 

Deze plant is eigenlijk een van de grootste soorten luchtplanten. De Brachycaulos is te herkennen aan het levendige en sprekende groen van de bladeren. Bovendien is dit ook een van de grotere soort. De Brachycaulos kan tot wel 30 centimeter lang worden.