Luchtplantjes: Meet the Family

Ze zijn soms fluffy, soms stoer en makkelijk te houden. Luchtplantjes zijn vrijwel de ideale kamerplant, maar wat zijn het eigenlijk?

Epifyten

Voordat iedereen luchtplantjes kende als luchtplantjes stonden ze net als de Aloe vera bij veel opa’s en oma’s al op de vensterbank. Luchtplantjes zijn namelijk gewoon bromelia’s.

Planten van de bromelia familie kan je duidelijk herkennen aan de rangschikking van de bladeren. Ze staan namelijk altijd in een rozet. Ook hebben ze vaak een typische bloeiwijze die vanuit het midden ontstaat. Kijk maar naar de bromelia hieronder.

Bromelia van Intratuin

De Ananas

Er is ook nog een bromelia die iedereen wel kent. Dat is namelijk de ananas! Als je goed kijkt zie je duidelijk de overeenkomsten tussen de bladeren van de luchtplantjes en die van de ananas.

Maar er zijn ook opvallende verschillen. De ananas is stugger en wordt alleen in de volle grond gekweekt, terwijl luchtplantjes (de naam zegt het al) geen grond nodig hebben.

Tillandsia

Tillandsia

De luchtplantjes die wij verkopen behoren allemaal tot het geslacht van de Tillandsia. Deze planten zijn vaak een beetje fluffy. Met al dat fluf op de bladeren nemen ze  vocht op uit de omgeving. De wortels die ze soms maken zijn daarom alleen voor het verankeren van de plant zelf en niet voor het opzuigen van water.

In het wild worden Tillandsia’s gevonden in de tropische bossen van Midden- en Zuid-Amerika. Onze plantjes halen we daar natuurlijk niet vandaan. Die worden uitsluitend bij gecertificeerde kwekers opgegroeid, waarna wij de plantjes lekker laten wennen aan het Nederlandse klimaat. Zo weet je zeker dat jouw plantje het goed doet!