Koffie als kamerplant? Het kan!

Koffie is een beetje een vreemde plant. In Nederland zie je hem nauwelijks, terwijl hij prima groeit in de woonkamer. Met een beetje zorg heb je zo je eigen koffiebonen.

Koffieplant

Koffie is eigenlijk een beetje een vreemde drank. Waar we bij thee  de bladeren oogsten en vervolgens drogen, gebruiken we bij koffie de geroosterde zaden. Deze zaden zijn rijk aan cafeïne en andere stoffen die koffie haar verkwikkende effect geeft. 

De rijpe vruchten

Geen Boon

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn koffiebonen geen bonen, maar eerder een soort van bessen die we in de botanie ‘steenvruchten’ noemen. Steenvruchten hebben zacht vruchtvlees en vanbinnen een harde pit, net als kersen en olijven.

Koffiebloemen

Koffie Groeien

Koffie kan je prima houden als kamerplant. In het wild groeit hij vaak onder de schaduw van andere bomen. Daarom kan je hem bij ons het beste op een plek met veel indirect zonlicht zetten. Voor een goede groei heeft de plant in de zomer regelmatig water nodig. Let dan alleen wel op dat je niet te veel water in één keer geeft, zodat de wortels niet gaan schimmelen.

Koffie roosteren

Het zal even duren, maar na een jaartje of twee is het mogelijk om je eigen koffiezaden te oogsten en te roosteren. Hier heb je helemaal geen dure of geavanceerde keukenapparaten voor nodig. Het kan zelfs al met een gewone koekenpan. De groene koffiebonen moeten dan op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten bruin worden. 

Zodra ze een krakend geluid beginnen te maken zijn de bonen bijna klaar. Je hebt nu je eigen light-roast. Genieten maar!